نخستین روز از ماه ذیالقعده، به پاس میلاد بانویی از تبار پاک نبوت، حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها)، به عنوان روز دختر نامگذاری شده است. آن بانوی بزرگوار در سال ۱۷۳ هجری، در شهر مدینه چشم به جهان گشودند. برادرشان، امام علیبنموسیالرضا (علیهالسلام)، ایشان را «معصومه» میخواندند و جد بزرگوارشان، امام جعفر صادق (علیهالسلام)، پیش از تولدشان، از او به عنوان «کریمه اهل بیت» یاد کرده بودند.
دلیل نام گذاری میلاد حضرت معصومه به عنوان روز دختر در ظاهر ریشه در ازدواج نکردن آن حضرت و مجرد بودنشان دارد اما در باطن نیز در پی معرفی الگویی برجسته برای دختران مسلمان و به ویژه شیعه اهل بیت است.
تاریخچه روز دختر در ایران
در سال ۱۳۸۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر اساس پیشنهاد فرهنگسرای دختران، روز تولد حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها) را به عنوان «روز ملی دختران» تصویب و اعلام کرد و بر همین اساس نیز طی جشنی در روز میلاد آن حضرت، اولین سالروز ملی دختران گرامی داشته شد و فرهنگسرای دختران به عنوان دبیرخانه دائمی روز ملی دختران انتخاب شد. هر سال در روز دختر برنامههای متنوع فرهنگی با هدف تکریم دختران در ایران برگزار میشود. روز دختر در ایران بهانهای برای گرامیداشت مقام دختر و آشنایی آنان با نحوه صحیح زندگی با بهرهگیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی است که در روز در رسانههای خبری و اجتماعی نیز بازتاب وسیعی دارد. این روز در بین شیعیان جهان جایگاه ویژهای دارد و خانوادههایی که دارای فرزند دختر هستند به بهانه این روز برای دختران خود هدیه میگیرند و بیش از پیش آنها را مورد محبت خود قرار میدهند.
روز دختر سال 1404 چه روزی است؟
۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ مصادف با تولد حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) و روز دختر در تقویم ایران است. حضرت معصومه در اولین روز از ذی القعده سال ۱۳۷ هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشود.
به علت قمری بودن تاریخ ، روز دختر هر سال در تقویم در حال تغییر است. این روز زمان مناسبی تا محبت و عشق خود را به دخترهایتان نشان دهید.
همچنین این روز فرصت خوبی است تا با گذراندن وقت بیشتر در کنار دخترها با دغدغهها و مسائل آنها آشنا شوید.
چرا حضرت معصومه (س) به عنوان الگوی دختران؟
حضرت معصومه (سلام الله علیها ) نمونهای از یک دختر مؤمن، عالم، پاکدامن، و ولایتمدار بود. ایشان در زمانهای که حضور اجتماعی زنان در جامعه شیعی با محدودیتهایی روبرو بود، با سفر از مدینه به قم و تحمل سختیها، به دفاع از ولایت پرداخت و نقش سیاسی و فرهنگی برجستهای ایفا کرد.
ایشان با وجود عمر کوتاه خود، چنان اثری بر تاریخ شیعه گذاشتند که بارگاهشان در شهر قم، به یکی از کانونهای علمی و مذهبی جهان اسلام تبدیل شد. از این رو، معرفی شخصیت ایشان به عنوان الگوی دختر مسلمان، در حقیقت تلاشی است برای احیای ارزشهایی چون معرفت، عفاف، ولایتپذیری و مسئولیتپذیری در نسل جوان.
جایگاه روز دختر در فرهنگ امروز
نامگذاری روزی با عنوان «روز دختر» آن هم به یاد میلاد بانویی مانند حضرت معصومه (سلاماللهعلیها)، فرصتی است برای جامعه اسلامی تا نقش دختران را نه تنها در بُعد خانوادگی، بلکه در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و اعتقادی بازخوانی کند. در این روز، رسانهها، نهادهای فرهنگی، مدارس و خانوادهها میتوانند با پرداختن به الگوهای شایسته، مسیر زندگی دختران را بهسوی رشد متوازن و عزتمند هدایت کنند.
روز دختر، تنها یک مناسبت تقویمی نیست. یادآور جایگاه والای دختر در نگاه اسلام و اهل بیت (علیهمالسلام) است؛ دختری که میتواند عالِم، فعال، مسئول، و در عین حال باحیا و اهل محبت باشد. انتخاب ولادت حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) برای این روز، انتخابی هوشمندانه است تا دختران امروز، الگوی دیروز را بهتر بشناسند و آیندهای آگاهانهتر و روشنتر بسازند.
حتماً امسال، روز دختر را جور دیگری بسازید!
خانهتان را به افتخار حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) با مهربانی و نور، روشن کنید. یک جشن ساده و صمیمی در خانه بگیرید؛ با دخترتان حرف بزنید، برایش هدیهای هرچند کوچک تهیه کنید، از الگو بودن حضرت معصومه برایش بگویید، و این روز را به فرصتی برای رشد و محبت تبدیل کنید.
جشنهای کوچک خانگی، قلبهای بزرگ میسازند.
بیایید با هم، این روز را به یک یاد ماندگار تبدیل کنیم.