نعمت تواضع از نگاه امام حسن عسکری (ع)
امروز، روز ولادت پدر حضرت صاحب الامر و الزمان، امام حسن عسکری علیه السلام ضمن تبریک این روز خجسته، پای یکی از فرمایشات گهربار حضرت باموضوع نعمت تواضع مینشینیم.
حضرت در حدیثی زیبا می فرمایند: «التواضع نعمة لایُحسد علیها»[1] «فروتنی، نعمتی است که کسی بر آن حسد نمیورزد.»
نعمتهای دنیوی دو قسم هستند: برخی از آنها حسادت افراد دیگر را برمیانگیزاند مانند نعمت تیزهوشی، بدن قوی، قیافه زیبا و … . زیرا فایده و بهره این گونه نعمتها غالبا نصیب صاحب نعمت است و افراد دیگر از آن بهرهای نمیبرند. قسم دوم، نعمتهایی هستند که از برکات آنها نه تنها صاحب نعمت که دیگران نیز از آن بهرهمند میشوند . به همین خاطر معمولا حسادت افراد دیگر را به دنبال ندارند، یکی از این نعمتها، نعمت تواضع و فروتنی است.
در این زمینه داستانی درس آموز از امام رضا(علیه السلام) نقل شده است که انسان از این که امام معصوم و حجت بالغهی الهی تا چه میزان اهل تواضع و فروتنی بودند، متحیر و شگفت زده می شود. البته این درس را به ما می دهد که تا چه میزان انسان می تواند تواضع پیشه کند داستان از این قرار است که:
روزی حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام به حمام رفت. در حمام فردی که امام را نمی شناخت از ایشان تقاضا کرد تا آن حضرت بر بدن او کیسه بکشد. امام رضا علیه السلام نیز بیدرنگ برخاستند و بر بدن آن شخص کیسه کشیدند. پس از دقایقی برخورد محترمانه افرادی که در حمام بودند با آن حضرت، موجب شد که آن شخص امام را بشناسد، همان لحظه با کمال شرمندگی از امام عذرخواهی کرد. اما امام رضا علیهالسلام دست از کار نکشیدند و با کمال میل به کیسه کشیدن خود ادامه دادند.[2]
نعمت تواضع از نگاه امام هادی (ع)
وجود نازنین پدر امام حسن عسکری(علیه السلام) راهکار ایجاد و تقویت صفت والای تواضع را در روایتی کاربردی و عملیاتی فرمودند. امام هادی عليه السلام فرمودند:«التَواضُعُ أن تُعطِی الناسَ ما تُحبُّ أن تُعطاهُ»[3]
فروتنی در آن است که با مردم چنان کنی که دوست داری با تو چنان باشند.
شما میتوانید جهت تجدید عهد با اهلبیت علیهم السلام و ایجاد فضای معنوی و محفل (جشن و روضه خانگی) و درخواست اعزام سخنران کلیک کنید.
منابع:
[1] . تحف العقول، ص 368
[2] . فراز های برجسته از سیره امامان شیعه ۲۰۷/۲ ؛ به نقل از: مناقب آل ابی طالب ۳۶۲/۴ .
[3] . کافی(ط-الاسلامیه) ج 2 ،ص 124 ، ح 13