پرچم، بیرق، سیاهی
نخستین نشانه روزهای محرم، سیاهپوشکردن در و دیوار شهر و خانه است. روزهای مانده به محرم آرامآرام، پرچمهای سیاه عزا در گوشه و کنار شهر نمایان و سردر هر خانه پرچمی نصب میشود. امسال این مساله در داخل خانه بیشتر مورد توجه واقعشده. اگر قرار بر این است که هیات خانگی خودتان و خانواده کوچکتان را داشته باشید، پس مراسم سیاهپوشکردن خانهتان را مفصل برگزار کنید. با آداب کاملی پرچمهای عزای حسینی را که در خانه دارید بیرون بیاورید و آماده کنید و بعد با کمک فرزندانتان، آنها را نصب نمایید.
از فرزندانتان بخواهید برای اتاقشان پرچم و یا بیرق خودشان را طراحی کنند. این طراحی با توجه به سن فرزندتان متفاوتاست، از نقاشی روی کاغذ گرفته تا طراحی حرفهای در نرمافزارهای گرافیکی و بعد چاپ آن طرح. بعد از تمامشدن محرم این طرحها را نگهدارید تا سالها بعد یادگاری از این سنوسال فرزندانتان و این محرم متفاوت داشته باشید.
برنامهریزی
با توجه به سن فرزندتان میتوانید برنامهریزی برای روزهای محرم داشته باشید. اگر فرزند نوجوانی در خانه دارید مسؤولیت این کار را تمام و کمال به او بسپارید و بخواهید برای هرکدام از اعضای خانواده نقشی در پیشبرد هیات خانگیتان تعریف کند تا هرکدام مسؤولیت بخشی از مراسم را برعهده بگیرند.
به او کمک کنید تا درباره مواردی مانند زمان شروع مراسم، تلاوت قرآن ابتدای مراسم، زیارت عاشورا، سخنرانی، عزاداری و پذیرایی به برنامه مشخصی برسد. در مسیر تعریف این مسؤولیتها برای بهتر شدن کیفیت و محتوای روضهتان میتوانید برنامه مطالعه و یا جستوجوی اینترنتی در بین منابع تاریخی و روایات را همراه فرزندانتان در پیش بگیرید.
مسؤولیت تلاوت قرآن ابتدای روضه به همراه خواندن ترجمه و تفسیر را میتواند یکی از افراد خانواده عهدهدار باشد. در این روزها برنامه میتواند روزهای پرباری برای فرزندانتان به ارمغان آورد، چراکه برای هر روز هدف و مسؤولیتی تعریفشده که برای آن باید تلاش و تمرین کرد.
خواندن زیارت عاشورا و یا دعاهای دیگری در جمع خانواده میتواند بهصورت دستهجمعی صورت گیرد. هرکدام از اعضا بخشی از دعا را بخواند. همراهی خانواده و همچنین آموزش صحیح روخوانی برای فرزندان از برکات این جمع است.
یکی از افراد خانواده میتواند مسؤولیت سخنرانی را برعهده گیرد. در صورتی که بخواهید از سخنران دعوت کنید نیاز به نگرانی نیست در حال حاضر مجموعه هایی هستند که بدون هزینه سخنران به روضهی خانگیتان اعزام میکنند یکی از این مجموعه های موسسه فرهنگی تبلیغی ثاقب میباشد که شما میتواندی با برای اعزام سخنران به روضه خانگیتان روی لینک درخواست سخنران کلیک کنید در غیر اینصورت فردی که این مسؤولیت را بهعهدهگرفته در پیدا کردن موضوعی واحد و تحقیق و تنظیم مطالبش یاری کنید.
پیش از برنامه سخنرانی، هر شب یکی از افراد خانواده بخشهایی از کتابی با موضوع واقعه عاشورا را بخواند. کتابهایی مانند «آه»، «آفتاب در حجاب»، «پدر، عشق، پسر» و «فتح خون» شهید آوینی گزینههای مناسبی هستند.
بخش مداحی و عزاداری از بخشهای جذاب و مهم هیات و روضه است. با توجه به سن فرزندانتان میتوانید برای این بخش برنامههای متفاوتی در نظر بگیرید. بهطورمثال گذاشتن یک نوحه و همراهی با آن و یا خواندن نوحه و شعری توسط فرزندتان و برگزاری مراسم سینهزنی.
با نزدیکشدن به روز تاسوعا و عاشورا این مدل عزاداری میتواند تغییر کند. میتوانید پرچمهایی در اختیار فرزندتان قرار دهید تا دسته عزاداری را در خانه شبیهسازی کند.
از فضای مجازی غافل نشوید
برای هیات و روضه خانگیتان نامی انتخاب کنید، انتخاب نام باعث میشود هیات هویت پررنگ تر در ذهن و نگاه فرزندتان داشتهباشد، میتوانید کانال یا صفحهای برای هیات خود در فضای مجازی ایجاد کنید و با همفکری و همراهی فرزندانتان محتوایی از فعالیتهای هیات تهیه و در آنجا قراردهید، آنچه شما انجام داده اید و تجربه کرده اید میتواند برای خانوادههای دیگر نیز موتور محرکهای باشد و ایدههای جدیدی را به ذهن آنها برساند.
نذری
چای روضه امام حسین علیهالسلام روح و عطر و طعم ویژهای دارد. در مراسمی که تدارک دیدهاید، مسؤولیت پخش چای و قند را میتوانید یکی از مسؤولیتهای مهم و پررنگ به حساب آورید، ارزش و شأن و احترامی که برای عزاداران اباعبدالله وجود دارد از رعایت همین جزئیات قابل انتقال است و گاهی باعث ایجاد گفتوگویی میان شما و فرزندتان میشود و قادر خواهید بود که از دلایل این شأن و مقام سخن بگویید.
میتوانید چای را به خانه آنها ببرید و هر خانه را با عطر چای روضهتان پر کنید. در بستههای کوچکی چای و گلمحمدی قرار دهید. میتوانید شعر چای روضه فاضل نظری را نیز ضمیمه آن کنید و به همراه فرزندانتان به در خانه همسایهها ببرید، این آب میتوان از چشمه خانه شما بجوشد و در خانههای دیگر نیز جاری شود و هیاتهای خانگی جان بگیرد و به سبب همین دستان کوچک سینهزن، سال دیگر دوباره در کنار هم توفیق عزاداری داشته باشیم.
نذری دادن و اطعام عزاداران حسینی یکی از برنامههای هیاتهای عزاداری است. برای این بخش هم میتوانید از بچهها کمک بگیرید. در مراحل پخت غذا و تهیه پذیرایی فرزندانتان را دخیل کنید.
از ابتدای شروع پخت غذا نیت غذای نذری امام حسین را بیان کنید. در تهیه غذا محدودیتی قائل نشوید. مساله مدل غذا و مقدار و میزان پذیرایی نیست بلکه ماهیت و اهمیتی است که خانواده به جزءجزء این مراحل میدهد.