روضه خانگی
هرچه پیش میرویم، هیئتها بزرگتر میشود و مردم بیشتر در مساجد و تکایا و… به عزاداری میپردازند، اما هنوز چراغ روضههای خانگی در خانههای مردم شهر، روشن است؛ روشناییای که اولیای خدا بر حفظ و حراستش تأکید کردهاند. روضه و روضه خوانى،به معناى ذكر مصيبت سيد الشهدا و مرثيه خوانى براى ائمه ومعصومين علیهم السلام است كه مورد تشويق امامان و يكى از عوامل زنده ماندن نهضت حسينى است. وپيوند روحى و عاطفى شيعه با اولياء دين است. و همچنین جایگاه روضه خوانان اهلبیت هم از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است. اشك ريختن و گريستن در مصائب اهل بيت علیهم السلام نشانه عشق به آنان است. و علاوه بر سازندگيهاى تربيتى براى سوگوار،موجب اجر و پاداش الهى در آخرت و بهره مندى از شفاعت ابا عبد الله الحسين است.
معناى روضه در اصل،باغ و بوستان است،اما سبب اشتهار مرثيه خوانى به «روضه» آن است كه مرثيه خوانان در گذشته، حوادث كربلا را از روى كتابى به نام «روضة الشهداء» مى خواندند كه تاليف ملا حسين كاشفى است.
جایگاه روضه خوانان
سنت هدیه دادن اهل بیت به شاعران، مداحان و روضه خوان ها
در کتاب جامع احادیث الشیعه اثر گرانقدر مرجع عالی قدر، مرحوم آیت الله العظمی بروجردی ، جلد 15 ، باب 85 ، صفحه ی 450 به بعد آمده است. «امام سجاد علیه السلام خرج 40 سال زندگی فرزدق ، شاعر معروف را یک جا به او داد به پاس یک شعر که در مدح اهل بیت و امام سرود. و آن را در حضور هشام خلیفه ی غاصب در مسجد الحرام خواند. عجیب تر آنکه امام سجاد از او عذر خواهی کرد که کاش بیشتر داشتم و به تو صله میدادم!
همچنمین امام باقر ع فرمودند: «سه عدد جواهر و در ارزشمند به کمیت ، شاعر معروف اهل بیت علیهم السلام دادند. به پاس سه شعری که در باب فضایل آنان خواند. امام صادق ع نیز «اشجع اسلمی»، شاعر معروف را به پاس چند بیت در مدح اهل بیت با 400 درهم و سکه ی نقره بدرقه فرمود. حضرت موسی بن جعفر علیه السلام تمام هدایای خلیفه در روز نوروز را به پاس 3 بیت شعر در رثای امام حسین علیه السلام که یک پیرمرد خوانده بود به او صله دادند. امام هشتم علی بن موسی الرضا ع به هر کدام از جناب «دعبل» و «ابراهیم بن العباس» دو شاعر معروف اهل بیت علیه السلام ، تک تک 20 هزار درهم و سکه ی نقره که نام آن حضرت روی آن ها به امر مامون حک شده بود هبه کردند. به پاس یک شعر در مرثیه ی اهل بیت علیهم السلام
چرا اهل بیت علیهم السلام به روضه خوان ها صله می دادند
این احادیث گویای اهمیت و ارزشی است که اهل بیت علیهم السلام برای روضه و روضه خوان قائل بودند. این ارزشی که اهل بیت علیهم السلام برای روضه خوان، شاعر و مداح امام حسین علیه السلام و دیگر ائمه علیهم السلام قائل بودند، باعث می شد که این بزرگان حتی برای کسانی که روضه می خوانند و مداحی می کنند، صله در نظر بگیرند. این موضوع هر چه گذشت به سنتی میان بزرگان و علما تبدیل شد تا امروز هم ادامه داشته است. اما علت این همه اهمیتی که ائمه اطهار علیهم السلام برای روضه خوان قائل بودند، چیست؟ شاید جواب این سوال را بتوان از بیانات مقام معظم رهبری به دست آورد. ایشان روضه خوانی را موثر در پیشبرد اسلام و توسعه آن می دانند.
جایگاه روضه و روضه خوانان اهلبیت از نگاه رهبری
رهبر انقلاب اسلامی در خصوص مجالس روضه و جایگاه روضه خوانان اهلبیت می فرمایند: «مجالس روضهخوانی از فضای مجازی و صداوسیما مؤثّرتر است. جوان را در مقابل میکروب هایی که بطور دائم وارد کشور می شود واکسینه کنید. این مجالس روضهخوانی، مجالس وعظ و خطابه، مجالس گوناگون خیلی چیزهای مهمّی است. اینها را دست کم نباید گرفت، هم از فضای مجازی مؤثّرتر است، هم از صداوسیما مؤثّرتر است. منتها خب دایرهاش محدود است. اگر چنانچه این سلسلهی عظیم، این تشکیلات عظیم خوب کار کند و در همهجا کار کند، تأثیراتش برهمهی اینها فائق خواهد آمد. و می توانید شما این جوان را، این مخاطب را به معنای واقعی کلمه مصونیّت ببخشید. و می توانید او را در مقابل این میکروب ها و این ویروسهایی که بهطور دائم دارد سرازیر می شود به طرف این کشور و طرف این نظام واکسینه کنید.»