بندگی حضرت زهرا (س)
یکی از ابعاد شخصیتی حضرت زهرا سلام الله ، بندگی و مقام معنوی حضرت زهرا (س) و خضوع و تضرعشان در مقابل خداوند متعال بود. آن جنبه ی نیایش و دعا و رابطه با خداوند متعال و معنویتی بود که در زندگی آنها حاکم بود.
اوصاف حضرت زهرا (س)
در اوصاف و القاب حضرت زهرا می نویسند: که عابده و زاهده بود، قانته بود یعنی مطیع پروردگار، قوامه و راکعه و ساجده بود. اینها اوصاف دلالت بر کثرت عبادت و ذکر و ارتباط با پروردگار عالم و تضرع و خضوعشان دارد. معنویت و بندگی و ارتباط با پروردگار عالم یک بخشی از زندگی حضرت زهرا نبود، تمام زندگی این بزرگوار را شامل می شد.
حضرت زهرا سلام الله به این معنا هم آنچه که در زندگی نامه اش نوشته شده؛ اَعبدُ النّاس بود، عابدترین مردم بود. در زندگی حضرتشان هست به قدری ایشان در محراب عبادتش در منزل می ایستاد حتّی تَورّم قدَماها ، که قدم ها و پاهای بزرگوار متورم شده بود. یک خانم ۱۸،۱۹ ساله این چنین عابده است. حضرت زهرا سلام الله علیها محلی را در منزل به عنوان مصلای خودش قرار داده بود بهمین دلیل مقام معنوی حضرت زهرا س بسیار ارزشمند شمرده شده است.
نور حضرت زهرا (س)
پیامبر فرمود: متی قامَت فی محرابها وقتی زهرای اطهر توی محراب عبادتش می ایستاد، ظَهَرَ نورُها لِمَلائِكَةِ السَّماءِ كَما يَظهَرُ نورُ الكَواكِبِ لِأَهلِ الأَرضِ . نور حضرت زهرا آسمانیان را منور میکرد، ملائکه ی آسمان را نورباران می کرد. همانطور که در شب، ستاره ها بر زمینیان میدرخشند حضرت زهرا سلام الله نورش آسمانیان را منور میکرد.
در روایت از امام صادق علیه السلام هست که حضرت زهرا را زهرا می گویند یعنی نورانی، به همین دلیل هست که ملکوتیان از نور او استفاده می کردند و منور بودند. که این نشان دهنده ارزشمند بودن مقام معنوی حضرت زهرا (س) است . پیغمبر فرمود: يَقولُ اللّهُ عز و جللِ مَلائِكَتِهِ: «يا مَلائِكَتي انظُروا إلي أمَتي فاطِمَةَ سَيِّدَةِ إمائي، پروردگار عالم به ملائکه می فرماید: نگاه کنید به بنده ی من فاطمه که برتر زنان امت هست. قائِمَةً بَينَ يَدَيَّ تَرتَعِدُ فَرائِصُها مِن خيفَتي که در مقابل من ایستاده تمام ارکان وجودش به لرزه درآمده از خشیت من. حضرت زهرا سلام الله عابده بودند.[ أمالي الصدوق : 100 / 2 ، الفضائل لشاذان بن جبرئيل : 8 كلاهما عن ابن عبّاس . ]
مقام معنوی حضرت زهرا (س)
جایگاه و مقام معنوی حضرت زهرا (س) بسیار بالا است و برای همین بود که پیامبر اکرم تسبیحات حضرت زهرا را به ایشان دادند. ۳۴ مرتبه الله اکبر ۳۳ مرتبه الحمدالله و ۳۳ مرتبه سبحان الله، که امام باقر فرمود: اگر چیزی ارزشمند تر از این بود پیغمبر به دخترش هدیه می کرد. این تسبیحات را پیغمبر به کسی داد که آرامشش با ذکر بود. هر روحی قابلیت گرفتن آن تسبیحات را که پیغمبر به حضرت زهرا داد را نداشت، روحی باید این را بگیرد که نورش در عالم بالا و طعامش تسبیح بود. و لذا بزرگان و عرفای ما خیلی توصیه کردند که تسبیحات حضرت زهرا را بعد از نماز رد خور ندارد.
حضرت زهرا (س) انسان فرشته صفت
مرحوم شیخ صدوق در معانی الاخبار نقل کرده که پیغمبر در جمع اصحاب فرمود: فاطمه حورإ انسيه، فاطمه یک حوریه ی بشری هست یک انسان فرشته صفت هست. گفتند چطور؟ فرمود: خلقه الله من نور قبل عن یخلق آدم اذ کانت الارواح . قبل از اینکه خدا آدم و عالم دنیا را خلق کند در عالم ارواح، روح مقدس فاطمه ی زهرا و نور مطهر او را خلق کرد. اصحاب سوال کردند: اینَ کانت فاطمه؟ در عالم ارواح کجا بوده؟ پیغمبر یک جمله ای فرمود که از فهم امثال بنده بیرون هست، فرمودند: كَانَتْ فِي حُقَّةٍ تَحْتَ سَاقِ الْعَرْشِ ، نور مطهر زهرا در یک گنجینه و صدفی بوده. این تعبیرات نشان از جایگاه رفیع مقام معنوی حضرت زهرا (س) است.
خانههای ما میتواند محلی برای تابش نور حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) باشد. با برگزاری روضههای خانگی، دلهای خود و خانوادهتان را به نور عبادت و محبت اهلبیت (علیهمالسلام) روشن کنید و این سنت ارزشمند را در خانههایمان زنده نگهداریم. همین امروز برای برپایی روضه خانگی قدم بردارید و خانهتان را به مکانی برای برکت و معنویت تبدیل کنید.
در صورت تمایل به برگزاری مراسم روضه و جشن خانگی و درخواست اعزام سخنران کلیک کنید