نشانهها و علائم ظهور
بخش زيادی از روايات مربوط به مهدويت، ناظر به نشانهها و علائم ظهور است. در اين دسته از روايات، علائم و نشانههای بسياری برای زمان ظهور ذکر شده است: علائمي از قبيل «ندای آسمانی»، «شيوع و رواج گستردهی ظلم و ستم و هرج و مرج اجتماعی»، «قتل نفس زكيه»، «خروج دجال»، «خروج سفيانی»، «طلوع خورشيد از مغرب»، «گسترش جنگ و خونريزی در جهان (مرگ سرخ)»، «شيوع بيماريهای كشنده مانند طاعون (مرگ سفيد)»، «تخريب ديوار مسجد كوفه» و امثال آن.
بسیاری از این علائم، ابهام دارند
همانطور که ملاحظه میشود، بسیاری از این علائم، ابهام دارند. واقعاً معلوم نیست منظور از «ندای آسمانی» چیست؟ واقعاً نمیدانیم که منظور از «نفس زکیه» کیست؟ بسیاری از مهدیپژوهان درباره اینکه آیا منظور از دجال و سفیانی، شخص یا اشخاص خاصی است یا کنایه از یک پدیده یا جریان خاصی، اختلاف دارند؟ نمیدانیم از «طلوع خورشید از مغرب» آیا معنای ظاهری و صریح آن مراد شده است یا معنای کنایی و استعاری آن؟ و هکذا سایر علائم نیز بسیار مبهماند و هرگز نمیتوان از آنها نشانههایی قطعی و یقینی و مشخص و آشکار برای تعیین زمان ظهور به دست آورد. به همین دلیل، نمیتوان هیچ حادثهای را با اطمینان مصداق آنها به شمار آورد.
آنچه که مسلم و قطعی است
اما آنچه که مسلم و قطعی است این است که
1. هيچ كس، غير از خدا، به طور قطعی زمان ظهور امام زمان روحی و ارواح العالمین له الفداء را نمیداند؛
2. توصیه اکید معصومان سلام الله علیهم به همه شیعیان و مهدیباوران این بوده است که از مدعيان تعيين وقت برای زمان ظهور تبری بجویید و آنها را تكذيب كنيد؛
3. حتی بر فرض محال، اگر تحقق مصادیق قطعی نشانههای ظهور را هم بدانیم، باز هم نمیتوان از تحقق آنها، قطعیت ظهور را نتیجه گرفت. هیچ تلازمی میان تحقق علائم ظهور و خود ظهور وجود ندارد؛ یعني ممکن است بسياري از نشانههاي ظهور تحقق پيدا کنند، اما خود ظهور محقق نشود. همچنين ممکن است هيچ يک از علائم و نشانهها، يا بسياري از آنها، تحقق پيدا نکنند، اما ظهور محقق شود.
4. در روایات معتبر، چنین توصیه شده است که بايد همواره و در هر لحظهای اميد ظهور را داشت. زيرا امر ظهور مهدی موعود همچون مسألهی نبوت است که ممکن است ناگهان و بدون اطلاع قبلی رخ دهد. در حديث آمده است که همانطور که خداوند به صورت ناگهانی و بدون اطلاع قبلی حضرت موسی را به نبوت و رسالت برگزيد، ممکن است امر فرج را به صورت ناگهانی اصلاح کند.
با وجود ابهام در زمان ظهور، مسلم است که امید به ظهور منجی باید همواره در دل مؤمنان زنده بماند. لذا شایسته است که این امید و انتظار را به صورت ملموس در فضای خانه و خانواده خود احیا کنیم؛ و این امر میسر نیست مگر با آشنایی و افزایش معرفت نسبت به امام زمانمان.
از آنجا که محافل خانگی اهلبیت علیهمالسلام، بستری مناسب برای کسب معارف مهدویت است، از شما دعوت میکنیم تا به جمع بانیان برگزاری محافل جشن و روضه خانگی ثاقب بپیوندید.