در مجله فرهنگی دینی ثاقب نشانه مؤمن را در حدیثی از پیامبر أعظم صلوات الله علیه می خوانید:
قال رسولُ اللَّه صلوات الله علیه:
مَن سَرَّتْهُ حَسَنَتُهُ وَ ساءَتْهُ سَیَّئتُهُ فَهُوَ مُؤْمِنٌ
پیامبر أعظم صلوات الله علیه میفرماید: «کسی که نیکیها او را خوشحال و بدیها او را ناراحت کند، مؤمن است».[۱]
شرح حدیث:
این حدیث ممکن است دو معنا داشته باشد یکی اینکه از حسنات و سیّئات خودش متأثّر بشود یعنی اگر حسنهای انجام داد خوشحال شود و اگر سیئهای انجام داد ناراحت شود. و معنای دیگر اینکه مربوط به دیگران باشد که از حسنات دیگران خوشحال و از سیّئات آنها ناراحت شود و امکان این هم هست که مفهوم عام داشته باشد و شامل هر دو مورد بشود که این نشانه ایمان است.
گاهی انسان کار خوبی انجام میدهد و یا دیگران کار خوبی انجام میدهند، امّا در او اثر نمیگذارد، و گاهی کار بدی انجام میدهد و یا دیگران انجام میدهند، امّا در او تأثیری ندارد و بیتفاوت است، این نشانه عدم ایمان است، چون حقیقت ایمان آن چیزی است که به وجود انسان جهت بدهد و اگر جهت ندهد معلوم میشود که پایه و اساسی ندارد، در مقابل چیزی که هماهنگ باایمان اوست برای او جاذبه دارد و آنچه ناهماهنگ است برای او نفرتآور است که این نشانه ایمان است.
اگر بخواهیم ایمانمان را آزمایش کنیم از همین معیار میتوانیم استفاده کنیم که اگر کار بدی انجام دادیم تا شب ناراحت بوده، و اگر کار خوبی انجام دادیم هر وقت آن کار خیر را میبینیم خوشحال شویم که خدابه ما توفیق داده است، این دلیل بر ایمان ماست.
از اینجا به این نکته میرسیم که یکی از مراحل امر به معروف ونهی از منکر، درونی و قلبی است به این معنا که اگر خلافی در عالم رخ داد و از دستش کاری ساخته نیست ولی در قلبش احساس ناراحتی میکند، و اگر عمل نیکی در عالم رخ داد در قلبش احساس خوشحالی میکند.
پناه ببریم به خدا از روزی که گناه کنیم و ناراحت نشویم و یا کار خیری کرده و خوشحال نشویم. این ناراحتی در مقابل گناه، مرحلهای از توبه و پشیمانی است.
پی نوشت :
[۱] بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۱۶۸