در مجله فرهنگی دینی ثاقب موضوع یاران امام زمان علیه السلام را در حدیثی از پیامبر أعظم صلوات الله علیه می خوانید:
قال لوط علیه السلام:
«لَوْ أَنَّ لِی بِکُمْ قُوَّةً أَوْ آوِی إِلَی رُکْنٍ شَدِیدٍ».[۱]
قرآن مجید از زبان حضرت لوط علیه السلام میفرماید: «ای کاش در برابر شما قدرتی داشتم؛ یا تکیه گاه و پشتیبان محکمی در اختیار من بود».
شرح حدیث:
حدیثی درباره اصحاب و یاران حضرت ولی عصر علیه السلام و قدرت و قوّت آنها در ذیل این آیه که مربوط به قوم لوط و دعا و تقاضای حضرت لوط است وارد شده است هنگامیکه مهمانانی از فرشته نزد حضرت لوط آمدند، در عین حال که حضرت هنوز آنها را نمیشناخت. عده زیادی برای مزاحمت مهمانان به سوی خانه لوط علیه السلام حرکت کردند؛ حضرت ناراحت شد و فرمود: ای کاش قدرت داشتم و شما را درهم میکوبیدم.
راوی از امام صادق علیه السلام تفسیر این آیه را سؤال میکند. حضرت میفرماید: لوط آرزو میکرد که یکی از یاران مهدی (عجّل اللَّه تعالی فرجه الشریف) در اختیار او باشد، بعد امام توضیح میدهد که یاران مهدی (عجّل اللَّه تعالی فرجه الشریف) این چنین هستند:
انَّ الرَّجُلَ مِنْهُم یُعطی قُوَّةَ أربَعینَ رَجُلًا و انَّ قَلْبَهُ لَأشَّدُ منْ زُبَرِ الْحَدیدِ وَلَوْ مَرُّوا بِجِبالِ الْحَدیدِ لَقَطَعوها
امام سه ویژگی برای یاران مهدی علیه السلام بر میشمرد:
اوّل اینکه یکی از آنها به اندازه چهل انسان قدرت دارد، قوّت از نظر مدیریّت، ایمان، تقوا، علم و دانش.
دوم اینکه قلب آنها، یعنی اراده، شجاعت و شهامت آنها، مثل آهن محکم و شکستناپذیر است.
سوم اینکه اگر از کوههای آهن بگذرند آنها را در هم میشکنند.
در واقع باید همینگونه باشد، چرا که آنها میخواهند دنیا را دگرگون کنند. این اشتباه است که اگر کسی خیال کند همه کارها با اعجاز و دعا انجام میشود؛ بلکه از اسباب ظاهری و آدمهای لایق و شایسته نیز کمک گرفته میشود.
یار آن حضرت بودن خودسازی میخواهد و باید نیروی علم، ایمان و ایثار را در خود زنده کنیم تا آن لیاقت حاصل شود. در روایات آمده است انتظار، بزرگترین عبادت است.«أفْضَلُ العِبادَةِ انْتِظارُ الفَرَجِ».[۲]
بدین جهت است که بزرگترین اثر تربیتی را در شخص منتظر دارد، شخصی که انتظار امام زمان علیه السلام را میکشد، سعی میکند خود را به آن حضرت نزدیک کرده و اعمال و رفتارش را درست کند؛ حسادت، کینه، نفاق و کارهای خلاف را از خود دور کرده و خود را به فضایل اخلاقی آراسته کند.
امیدواریم چشم ما به جمال نورانی آن حضرت روشن و منوّر گردد و از یاران خاصّ آن حضرت به حساب آییم. إنشاءاللَّه.
پی نوشت ها:
[۱] هود، آیه ۸۰.
[۲] بحارالانوار، ج ۵۲، ص ۱۲۵.