بررسی حدیث تقسیم کار حضرت زهرا (س)
وقتی پیامبر خدا ص: کارهای بیرون خانه را بر عهدهی علی علیه السّلام و درون خانه را بر عهدهی فاطمه س گذاشت، حضرت زهرا فرمود:
فلا یَعلَمُ ما دَخَلَنی مِنَ السُّرورِ اِلاّ اللهُ بِاِکفائی رَسُولُ الله صلّی الله علیه و آله و سلّم تَحَمُّلَ اَرقابِ الرَّجالِ
جز خدا کسی نمی داند چه قدر از این تقسیم کار و این که پیامبر خدا ص مرا از شانه به شانه شدن با مردان (و کارهای بیرون از خانه) معاف کرد، خوشحال شدم.(1)
شرح حدیث حضرت فاطمه زهرا (س):
اگر ارزندهترین گوهر زنان «حجاب و عفاف» است، باید از این گوهر حفاظت کرد. رعایت حدود شرعی روابط میان زنان و مردان و پرهیز از اختلاطهای مسأله ساز و همسخن شدنهای وسوسه انگیز و برخوردهای خارج از ضوابط و اصول اخلاقی برای یک مسلمان تکلیف است و هر چه این حدود شرعی بیشتر مراعات شود، به سود جامعه و بانوان و جوانان است.
اگرچه کار در بیرون از خانه و شرکت در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی و تحصیلی و دانشگاه و…برای زنان و دختران حرام نیست. اما هنر اصلی زنان ایفای نقش مادری و تربیت فرزند و مدیریت امور خانه است. شرکت در فعالیتهای بیرونی، خواه و ناخواه، برخورد زن و مرد نامحرم و تلاقی نگاهها را در پی دارد و اگر بشود از آن کاست، بهتر است. تقسیم کار خانه و پرهیز از معاشرت با نامحرمان از آن جهت مطلوب است که زمینهی بهتری برای حفظ عفاف فراهم می آورد.
حضرت زهرا علیها السّلام خوشحال شد که امور بیرون از خانه بر دوش علی علیه السّلام قرار گرفت و کارهای داخل خانه بر عهدهی خودش تا نیاز به بیرون رفتن نباشد. این خطّ کلی راه فاطمی است و رضای او را تأمین می کند.
جهت ثبت محفل (جشن و روضه خانگی) و درخواست اعزام سخنران کلیک کنید.
منبع:
(1) وسائل الشیعه، ج ۱۴، ص ۱۲۳