آیا تعزیه خوانی و شبیه گردانی از نظر شرعی مشکل دارد یا خیر؟
ایران بهعنوان یک کشور اسلامی از دیرباز تا امروز در ایام محرم شاهد برگزاری آیینی کهن به نام تعزیه در سوگ و مرثیه امامحسین (علیه السلام) و یارانش بوده است؛ امام بزرگواری که قرنها پیش در واقعه کربلا و روز تاریخی عاشورا با شهادت خود و خاندان پاکش درس ایمان و آزادگی به جهانیان آموخت. اجرای تعزیه در ایران امروز مدیون و مرهون بزرگانی است که از چند نسل به اینسو نسخههای اصیل و جانسوز تعزیه را تحریر و دستبهدست به نسل امروز رسانده تا هنر تعزیه همچنان زنده بماند.
تعزیه خوانی و شبیه گردانی تأثیر فراوانی هم بر روی مخاطبان خود دارد؛ چون کاری سمعی و بصری است؛ به این معنا که حادثه کربلا را به نمایش می گذارد.
این سوال از گذشته وجود داشته که آیا تعزیه خوانی و شبیه گردانی از نظر شرعی اشکال دارد یا خیر؟ که فقها جواب دادند به خودی خود اشکالی ندارد؛ چون یک نوع عزاداری نمایشی است؛ البته شرایطی هم دارد و آن اینکه: کار حرامی به همراه نداشته باشد و متن آن از نسخه های صحیح و مستند باشد و کارشناسان خبره تأیید کرده باشند و دروغ در آن نسخه ها نباشد و تاریخ صحیح کربلا را به نمایش گذاشته باشند و همچنین افرادی که در آن نقش دارند، افراد خوش نامی باشند تا تصور بد و خلافی در ذهن افراد به وجود نیاورند و نکته دیگر اینکه در این تعزیه خوانی و نمایش ها کاری که باعث سست شدن اعتقاد مردم نسبت به اسلام باشد، اتفاق نیفتد که به اصطلاح می گویند موجب وهن اهل بیت (علیهم السلام) نباشد و نکته بعدی اینکه رفتار افراد صاحب نقش در تعزیه و شبیه خوانی، رفتاری نباشد که سبب شود صاحب نقش اصلی در ذهن مخاطبان خدشه دار شود؛ اگر چنین اتفاقی بیفتد، نباید چنین کاری را انجام دهند؛ اما اگر تمام این موازین را رعایت کردند، اشکالی ندارد و چنین تعزیه ای یک نوع اظهار علاقه و برگزاری مجلس سوگواری خواهد بود.
برگزاری روضه خانگی در سراسر کشور با شما ، اعزام سخنران با ما
اگر عضو ثاقب هستید برای دعوت از سخنران کلیک کنید
اگر عضو ثاقب نیستید ابتدا فرم ثبتنام را تکمیل کرده و سپس از منوی «درخواست مبلّغ» اطلاعات جلسه را ثبت کنید