۴ ویژگی که حضرت قاسم را قاسم کربلا کرد

قاسم نوجوان 13 ساله کربلا

حماسه خونین نورستگان وارسته‏ ای چون قاسم بن حسن علیه السلام انسان‏ ها را از لاک غفلت‏ بیرون می‏ آورد و به آنان راه و رسم از خودگذشتگی و فداکاری می ‏آموزد و با ارج نهادن و زنده نگاه داشتن یاد مقدس‏ چنین در خون خفتگان و پرتوافشانی نوجوانانی چون قاسم دلها طراوت یافته و قلب‏ها جرعه‏ه ای روان‏بخشی را دریافت می‏کنند.

قاسم با این که در دشت کربلا هم چون نگینی در محاصره مخالفان ودشمنان دیانت قرار گرفت اما با اراده‏ای آهنین و مصمم هم چون ‏صلابت کوه زیر اشعه سوزان آفتاب کربلا با لب‏ های تشنه و بدن زخم‏ خورده ایستاد و شهادت را با آغوش باز پذیرفت تا زیر بار ذلت وستم نرود و کشته شدن با عزت را از حلاوت شیرین‏ ترین غذا یعنی‏ عسل برتر دانست. این روح با صلابت‏ به نوجوانان درس فداکاری، معنویت و آزادی می‏دهد و آشنایی با زندگی و مبارزاتش می‏تواند الگویی برای نوجوانان تشنه ارزش‏ها باشد. معرفی قهرمانی که ‏برای ارتقای خوبی‏ ها رنج توان فرسایی را متحمل شد برای ‏انسان ‏های تشنه فضیلت چشمه آرامش را جاری خواهد ساخت. از سوی‏ دیگر در روح و روان جوانان احساسات زودگذری وجود دارد که بایدآن‏ها را به نیکوترین وجه هدایت کرد و حس غرور و نشاطی که به‏طور فطری و غریزی در وجودشان نهفته است‏به سوی اسوه‏ های اصیل و قهرمانان میدان فضیلت معطوف داشت تا جاذبه تقوا و دیانت را به‏خوبی درک کنند و با روی آوردن به قله‏ های کمال و کرامت از دره‏ های سقوط و مرداب‏ های متعفن رهایی یابند و از ظلم، جهل وهرگونه ناروایی تنفر جویند.

۴ ویژگی که حضرت قاسم را قاسم کربلا کرد

قطعاً‌ چنین شخصیتی با ویژگی‌های بارز اخلاقی باید الگو قرار داده شود. چهار ویژگی شخصیتی در حضرت قاسم (ع) است که نوجوانان ما می‌توانند از آن الگوبرداری کنند؛ «غیرت»، «ادب»، «همت» و «روشنگری». این آقازاده در سه سالگی در دامن سیدالشهدا علیه السلام بزرگ شد و تربیت سیدالشهدا علیه السلام شامل حال این آقازاده شده است.
وقتی حکم قربانی کردن حضرت اسماعیل علیه السلام از سوی خدا صادر شد، حضرت ابراهیم علیه السلام باید فرزندش را قربانی می‌کرد. حضرت اسماعیل علیه السلام در اینجا می‌فرماید: «قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ»؛ بابا جان! من صبر پیشه می‌کنم، تو دستور خداوند را انجام بده، من را به روبرو بخوابان، چشمانم را ببند، چیزی نبینم که مانع از این کار شما شوم، شما کار خودتان را انجام دهید، من تحمل می‌کنم!

برتری حضرت قاسم علیه السلام نسبت به حضرت اسماعیل علیه السلام

 اما وقتی از آقازاده امام حسن مجتبی علیه السلام سوال پرسیده می‌شود که مرگ در نظر تو چطور جلوه می‌کند؟ آن آقازاده تعبیر به «احلی من العسل» می‌‌کند، این تعبیر از حاج آقا مجتبی تهرانی است که می‌‌فرماید: این زیبایی و لطافت تربیت سید الشهدا علیه السلام این است، حضرت اسماعیل علیه السلام آن طور جواب می‌‌دهد که امر خدا را اجرا کن، من از صابرین باشم، ولی حضرت قاسم علیه السلام می‌گوید «احلی من العسل»، یعنی تفاوت سیره تربیتی سیدالشهدا علیه السلام با دیگران در اینجا نمایان است.

قاسم ۱۳ ساله وارد جلسه بیعت با امام زمانش شد

وقتی آن شبی که همه فرماندهان نظامی سیدالشهدا علیه السلام در خیمه جمع شدند تا تجدید بیعت با سیدالشهدا علیه السلام کنند، وقتی حضرت قاسم علیه السلام ۱۳ ساله وارد می‌شود خودش را کنار و جدای این فرماندهان نظامی می‌داند. این به خاطر ادبش است. اما «همت بلند» این آقازاده، در روز عاشورا وقتی حضرت قاسم علیه السلام از عمو جانش اذن جهاد می‌گیرد، حسین بن علی علیه السلام دستور جهاد نمی‌دهد، این آقازاده همت بلند می‌دارد و چندین بار اصرار می‌‌کند که در نهایت سیدالشهدا به اصرار قاسم بن الحسن علیه السلام اذن میدان و جهاد می‌دهد، این نشانه همت بلند داشتن در خانه اهل بیت علیه السلام است.

هنگامی که غیرت حسنی در کربلا نمایان شد

 ویژگی سوم «غیرت» است، وقتی امام حسین علیه السلام اذن میدان به حضرت قاسم علیه السلام می‌دادند، به حضرت قاسم علیه السلام فرمود: فردا شیرخواره من هم شهید خواهد شد و این‌ها به داخل خیمه‌ها می‌آیند، همان جا حضرت قاسم علیه السلام می‌‌فرماید: عمو جان مگر قرار است این‌ها به داخل خیمه‌ها بیایند و من زنده باشم؟ این نشان دهنده غیرت حسنی آقازاده امام حسن مجتبی علیه السلام است.

روشنگری به سبک و سیاق آقازاده امام حسن علیه السلام

ویژگی چهارم این آقازاده «روشنگری» است، زمانی که به میدان می‌رود حضرت قاسم بن الحسن علیه السلام رجزخوانی همراه با روشنگری می‌کند که بدانید ما از خاندان پاک نبوت هستیم، از خاندان علی بن ابیطالبعلیه السلام هستیم، ما خاندان پاکی هستیم. برای مردم کوفه روشنگری می‌کند که بدانید ما چه کسی هستیم و شما دارید با ما چه کار می‌کنید، «إنّی أنا القاسُم مِنْ نسْلِ علیّ نحن و بَیْتُ اللَّهِ اَوْلی بالنّبیّ»؛ یعنی یاد می‌‌کند از نسبش، از اجدادش، از بزرگانش.

این نوجوان در مقابل ۳۰ هزار نفر لشکر دشمن شروع می‌‌کند نام پدرش را می‌گوید که «إن تَنکرونی فأنا ابنُ الحسنِ» خودش را از آقازاده بودن نسبت به امام حسن علیه السلام خیلی جلوه می‌کند که من پسر امام حسن علیه السلام هستم. إن‌شاء‌الله که این چهار ویژگی بارز به عنوان الگو در شخصیت ما جلوه پیدا کند، غیرت حسنی، ادب آقازاده امام حسن، آن همت بلندش در میدان جهاد و این روشنگری در میدان.

صفات حضرت قاسم بن الحسن علیه السلام از نگاه گذرا

صفاتی که برای حضرت قاسم علیه السلام برمی شماریم هرچند در نوعی خاص برای دیگر شهدای کربلا ، میتوان ذکر کرد ولی به دلیل عدم بلوغ حضرت قاسم علیه السلام این صفات ، جایگاه ویژه ای دارد.۱_وفاداری به رهبری و آمادگی برای وفاداری
۲_ناچیز شمردن مرگ و استقبال از آن
۳_جنگ برای عقیده و ایمان
۴_عبادت و توسل
۵_هدف دار بودن
۶_آزادی اختیار
۷_رحمت و دلسوزی
۸_روحیه ی بالا
۹_استقامت و تصمیم
۱۰_پاسداری از حقوق مردم
۱۱_باور راستین
۱۲_ادب فردی و گروهی
۱۳_عشق ورزی به هدف
۱۴_حمیّت عادلانه و دینی
۱۵_احترام به والدین
۱۶_گریه ی ممدوح
۱۷_شناخت دشمن
۱۸_ عدم توجه به سن در دفاع مشروع.
هر کدام از صفات ، دفتری جداگانه لازم است ولی یک نکته: تمام این شجاعت ها و تصمیم گیری ها و رجز های حضرت قاسم علیه السلام،همه و همه از روی اجبار و اکراه نبوده و یا اینکه نسبت به عمو،  احساساتی عمل نموده،پس گفته شود که کار حضرت قاسم علیه السلام با اهمیت نبوده!! نه ؛ هرگز؛ بلکه از لابه لای حرکات و رجز های آن حضرت به دست می آید که قاسم بن الحسن علیه السلام هوشیار بوده و میدانسته که چه میکند چرا که از سخن شب عاشورایش آشکار است.

برگزاری روضه خانگی در سراسر کشور با شما ، اعزام سخنران با ما

اگر عضو ثاقب هستید برای دعوت از سخنران کلیک کنید

اگر عضو ثاقب نیستید ابتدا فرم ثبت‌نام را تکمیل کرده و سپس از منوی «درخواست مبلّغ» اطلاعات جلسه را ثبت کنید

مطلب بعدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *