یکی از رازهای بزرگ تاریخ اسلام و از موضوعاتی که همواره در میان مسلمانان مورد توجه قرار داشته، مخفی بودن محل دفن حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است. در این مقاله، به برخی از دلایل و فلسفههای احتمالی این موضوع پرداخته میشود تا روشن شود چرا دختر پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) خواستار این شد که محل دفنش از دیدگان پنهان بماند.
مهم ترین دلیل مخفی بودن محل دفن حضرت زهرا (س)
یکی از مهمترین دلایل مخفی ماندن محل دفن حضرت زهرا (سلاماللهعلیها)، اعتراض ایشان به ظلمها و بیعدالتیهایی بود. که پس از وفات پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) بر اهلبیت (علیهمالسلام) روا داشته شد. حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) در جریان حوادث پس از وفات پیامبر، مورد بیمهریها و ناعدالتیهایی قرار گرفت. و یکی از راههای اعلام نارضایتی ایشان، پنهان ماندن محل دفنشان بود تا این امر برای نسلهای بعد به عنوان پیامی از مظلومیت اهلبیت (علیهمالسلام) باقی بماند.
حفظ شان و حرمت اهلبیت (ع)
حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) از جایگاه و منزلتی والا نزد پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) و مسلمانان برخوردار بودند. پنهان ماندن محل دفن ایشان میتواند به حفظ حرمت و کرامت ایشان کمک کند. از آنجا که در جریان اتفاقات پس از وفات پیامبر، حقوق ایشان نادیده گرفته شد، مخفی ماندن قبر ایشان یادآور این حقیقت است که کرامت اهلبیت (علیهمالسلام) باید همواره مورد توجه قرار گیرد.
پیام اعتراضی به جامعه اسلامی
برخی از علما بر این باورند که مخفی بودن قبر حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) نوعی پیام اعتراضی به جامعه اسلامی است. ایشان با این عمل، تاریخ را به پرسش دعوت کردهاند و به همه کسانی که در طول تاریخ به دنبال حقیقت هستند، این پیام را ارسال کردهاند که در حق ایشان و اهلبیت (علیهمالسلام) ظلمی رخ داده است. این اقدام به نوعی دعوت به تفکر و تحقیق است که هر فردی از خود بپرسد چرا قبر دختر پیامبر باید مخفی بماند.
ایجاد بیداری و آگاهی در نسلهای بعد
مخفی ماندن محل دفن حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) به عنوان یک راز تاریخی باعث شده که مسلمانان و بهویژه پیروان اهلبیت (علیهمالسلام) درباره این مسئله تأمل کنند. و در پی کشف حقایق و مظلومیتهای اهلبیت (علیهمالسلام) باشند. این امر باعث بیداری فکری و آگاهی در میان مسلمانان شده و نسلهای بعد را به تحقیق و پژوهش درباره علل تاریخی حوادث پس از وفات پیامبر اکرم (ص) سوق میدهد.
مخفی بودن محل دفن حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) به عنوان یک تصمیم تاریخی و نمادین، پیامی از اعتراض به مظلومیت اهلبیت (علیهمالسلام)، اعتراض به بیعدالتیها و حفظ حرمت ایشان را در خود جای داده است. این راز تاریخی همچنان باقی خواهد ماند تا یادآور اهمیت عدالت، توجه به حق و حرمت اهلبیت (علیهمالسلام) در میان مسلمانان باشد.
بیایید در کنار یکدیگر و با برپایی روضهای برای حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها)، از مظلومیت اهلبیت (علیهمالسلام) و پیام جاودانه ایشان یاد کنیم. این مجالس فرصتی است برای بیداری دلها، درک عمیق از فداکاریهای ایشان، و ادای احترام به مقام والای دختر پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله).
جهت ثبت روضه خانگی و درخواست سخنران کلیک کنید
بیشتر بخوانید:
منابع
- علامه مجلسی، بحارالانوار
- شیخ صدوق، عللالشرایع
- شیخ مفید، الارشاد