عزاداری امام موسی کاظم(علیهالسلام)
دوران امام کاظم(علیهالسلام) دوران اقتدار و اوج قدرت حکومت بنیعباس در زمان هارونالرشید بود و در این زمان، هارون بر امام بسیار سخت میگرفت و سختگیری نسبت به امام به جایی رسیده بود که کمتر کسی میتوانست با امام در ارتباط باشد؛ برای همین، امام نمیتوانست به صورت علنی به سوگواری امام حسین(علیهالسلام) بپردازد؛ اما با وجود این امام همه تلاش خود را میکرد تا عزای حسینی را زنده نگاه دارد و از این طریق به شیعیان انتقال دهد. امام با همه سختیها و مشکلاتی که از طرف دولت متحمل میشد، هیچگاه آموزش درس عزاداری به ارادتمندان حسینی را فراموش نمیکرد. امام رضا(علیهالسلام) در این مورد میفرماید: «همین که محرم فرا میرسید، کسی خنده بر لب امام نمیدید و چون روز دهم محرم فرا میرسید این روز، روز نهایت غم و مصیبت بود و میفرمود: این است آن روزی که جدم حسین(علیهالسلام) در آن کشته شد.»[1]
سیف که از صحابی بزرگ امام جعفر صادق و امام موسی کاظم(علیهم السلام) میباشد، اشعاری دارد که در آن شیعیان را به گریه سوزناک و پوشیدن لباسهای سیاه عزا در سوگ سالار شهیدان فراخوانده است و این اشعار نشان میدهد که در زمان این امامان بزرگوار، سیاهپوشی برای عزاداری امام حسین(علیه السلام) وجود داشت:
یا مومنا متشیّعا بولائه – – – – – – – یَرجو النّجا و الفوز یوم المحشر
ابک الحسین بِلَوعَهٍ و بِعَبرَهٍ – – – – – – ان لم تجدها ذُب فؤادک و اکثر
و امزج دموعک بالدّماء و قل ما – – – – – – فی حقه حقا اذا لم تَنصُر
وَ البَس ثیابَ الحُزن یَومَ مُصابِهِ – – – – – ما بَینَ اَسوَدَ حالِکٍ او اخضر
ای مومن شیعه که به برکت دوستی با امام حسین (علیهالسلام) در روز رستاخیز امید نجات و رستگاری داری.
با سوز و آه بر حسین (علیهالسلام) گریه کن و اگر چشمه اشکت خشکید قلبت را (با اندوه) ذوب کن و از دیدگان جاری ساز و گریه را بیشتر کن.
اگر در کربلا نبودی تا به یاری فرزند فاطمه بهشتابی آب دیدگانت را با خوندل درهم آمیز و حقیقت را در حق او بیان کن.
در روز عاشورا جامههای حزن و اندوه بر تن کن؛ جامههایی به رنگ سیاه تند یا سبز.
سیره امام موسی کاظم(علیهالسلام) در زنده نگه داشتن یاد امام حسین(علیهالسلام)، حتی در سختترین شرایط، نشاندهنده اهمیت و جایگاه ویژهای است که عزای حسینی در فرهنگ شیعی دارد. این الگو میتواند الهامبخش ما برای برگزاری هرچه باشکوهتر مراسمهای عاشورایی باشد.
با الهام از سیره نورانی امام موسی کاظم(علیهالسلام)، ما نیز میتوانیم سهمی در زنده نگه داشتن یاد امام حسین(علیهالسلام) داشته باشیم. برگزاری روضههای خانگی فرصتی ارزشمند است تا در فضای صمیمی خانه، معارف اهلبیت(علیهمالسلام) را به خانواده و دوستان منتقل کنیم.
🌺 همین امروز تصمیم بگیرید و روضهای خانگی برگزار کنید تا این سنت الهی و نورانی را به نسلهای آینده منتقل کنید.
[1]. صدوق، ابوجعفر، الامالی، ترجمه محمدباقر کمرهای، ص 78.