امام على عليه السلام:
صِلَةُ الرَّحِمِ توجِبُ الْمَحَبَّةَ وَتَكْبِتُ العَدُوَّ؛
صله رحم، محبّت آور است و دشمنى را از بين مى برد.
[غررالحكم، ح ۵۸۵۲]
پيامبر صلي الله عليه و آله:
كُلُّ بَيْتٍ لايَدْخُلُ فيهِ الضَّيْفُ لاتَدْخُلُهُ الْمَلائِكَةُ؛
هر خانه اى كه ميهمان بر آن وارد نشود، فرشتگان واردش نمى شوند.
[جامع الأخبار، ص ۳۷۸]
امام محمد باقر عليه السلام:
صِلَةُ الأرْحامِ تُحَسِّنُ الْخُلُقَ وتُسَمِّحُ الْکَفَّ وتُطَیِّبَ النَّفْسَ، وتَزِیدُ فی الرِّزقِ وتُنْسِئُ فی الأَجَلِ.
صلۀ رحم خُلق را نیکو، دست را (گشاده)، جان را پاکیزه و روزی را زیاد میکند و اجل را به تأخیر میاندازد.
[کافی، جلد ۲، صفحه ۱۵۲]
امام سجاد عليه السلام:
مَنْ زارَ أخاهُ في اللّهِ طَلَباً لاِنْجازِ مَوْعُودِ اللّهِ، شَيَّعَهُ سَبْعُونَ ألْفَ مَلَك، وَهَتَفَ بِهِ هاتِفٌ مِنْ خَلْف ألاطِبْتَ وَطابَتْ لَكَ الْجَنَّةُ، فَإذا صافَحَهُ غَمَرَتْهُ الرَّحْمَةُ.
هركس به ديدار دوست و برادر خود برود و براي رضاي خداوند او را زيارت نمايد به اميد آن كه به وعده هاي الهي برسد، هفتاد هزار فرشته او را همراه و مشايعت خواهند كرد، همچنين مورد خطاب قرار مي گيرد كه از آلودگي ها پاك شدي و بهشت گوارايت باد. پس چون با دوست و برادر خود دست دهد و مصافحه كند مورد رحمت قرار خواهد گرفت.
[مشكاة الأنوار، صفحه ۲۰۷]
امام صادق عليه السلام:
صِلَةُ الاَْرحامِ تُـزَ كّى الاَْعمالَ وَتُنْمى الاَْموالَ وَ تَدْفَعُ الْبَلوى وَتُيَسِّرَالْحِسابَ وَتُنْسِئُ فِى الاَجَلِ؛
صله رحم، اعمال را پاكيزه، اموال را بسيار، بلا را برطرف و حساب (قيامت) را آسان مى كند و مرگ را به تأخير مى اندازد.
[كافى، ج ۲، ص ۱۵۷، ح ۳۳]
صله رحم؛ پُلی برای تحکیم محبت و دفع دشمنی
یکی از نکات برجسته در احادیث اهل بیت (عليهمالسلام) درباره صله رحم، اثرات اجتماعی آن است. امام علی (عليهالسلام) صله رحم را عامل اصلی محبت میان انسانها معرفی کردهاند و تصریح دارند که این پیوند، دشمنیها را از بین میبرد. این سخن به روشنی نشان میدهد که ارتباط گرم و محبتآمیز خانوادگی و اجتماعی میتواند منشاء بسیاری از برکات و رفع مشکلات باشد. در واقع، صله رحم به عنوان پلی مستحکم عمل میکند که افراد را به هم نزدیکتر میسازد و فضای دوستی و همدلی را فراهم میآورد.
نقش میهماننوازی و ارتباط خانوادگی در ورود فرشتگان به خانه
پیامبر اکرم (صلى الله عليه وآله) نیز اهمیت حضور میهمان و ارتباط با دیگران را به عنوان یکی از عوامل جذب رحمت الهی یاد کردهاند. جمله «كُلُّ بَيْتٍ لايَدْخُلُ فيهِ الضَّيْفُ لاتَدْخُلُهُ الْمَلائِكَةُ» به این معناست که خانهای که در آن میهمان وارد نشود، از برکت و رحمت فرشتگان محروم میماند. این نکته به ما یادآوری میکند که تعامل و ارتباط مؤثر با خانواده و نزدیکان، نه تنها نیاز دنیوی بلکه نیاز روحی و معنوی است.
آثار فردی صله رحم؛ از بهبود اخلاق تا افزایش رزق
در احادیثی که از امام محمد باقر (عليهالسلام) و امام صادق (عليهالسلام) نقل شده، صله رحم نه تنها به عنوان یک وظیفه اجتماعی، بلکه به عنوان عاملی برای رشد فردی و معنوی معرفی شده است. این پیوند باعث میشود خلق انسان بهتر شود، دست او گشاده گردد، روحش پاکیزه شود و روزیاش زیاد شود. همچنین بلاها دفع شده و حساب روز قیامت آسان میشود. این آثار گویای اهمیت فوقالعاده صله رحم در رشد و کمال انسان است که هم در دنیای مادی و هم در زندگی معنوی نقش اساسی دارد.
دیدار و مصافحه؛ کلید دریافت رحمت الهی
امام سجاد (عليهالسلام) در حدیثی زیبا میفرمایند که دیدار دوستان و برادران دینی برای رضای خدا، همراهی هفتاد هزار فرشته و پاک شدن از آلودگیها را به همراه دارد و در نهایت موجب رحمت خداوند میشود. این حدیث نشاندهنده اهمیت صله رحم در قالب دیدار و برقراری ارتباط مستقیم و محبتآمیز است. مصافحه و دیدار صمیمی، نشانهای از رحمت الهی است که بر زندگی انسان جاری میشود.
صله رحم؛ زمینهساز آرامش و سعادت دنیوی و اخروی
صله رحم، علاوه بر آثار فردی و اجتماعی، زمینهساز سعادت در دنیا و آخرت است این سنت حسنه باعث میشود که انسانها به یکدیگر مهربانتر شوند، از مشکلات دوری کنند و زندگی پر برکتی داشته باشند. همچنین تأخیر در اجل و پاکی اعمال، از دیگر برکات این امر مهم است. این همه دلایل کافی است تا ما در حفظ و تقویت این پیوند کوشا باشیم.
یکی از بهترین فرصتها برای عملی کردن این تعالیم نورانی، برگزاری روضههای خانگی است. روضه، محفلی است که علاوه بر یاد خدا و اهل بیت (عليهمالسلام)، زمینهساز نزدیکی اعضای خانواده و صله رحم بیشتر میشود. این مجالس میتواند محبت را افزایش دهد، دلها را به هم نزدیک کند و چراغ رحمت الهی را در خانهها روشن نگه دارد
جهت درخواست روضه خانگی کلیک کنید.