نگاهی به مشکلات حضرت زهرا (س) در طول زندگی ایشان
در زندگی کوتاه آن حضرت، انواع حوادث و مشکلات و مصائب متعددی رخ داده و به نوعی تمام زندگی حضرت (س) همراه با سختیِ مظلومیت بوده است. این مقاله به شیوه ی مقابله ی حضرت زهرا س با سختیها و صبر در مشکلات ایشان میپردازد تاسرمشقی برای مقابله با سختیهای زندگی خودمان باشد.
در سال پنجم بعثت، فاطمه (س) به دنیا آمد و آن زمان اوج اذیت و آزار مشرکین مکه نسبت به پیامبر (ص) بود. فاطمه (س) در شعب ابوطالب و در زمان محاصره ی اقتصادی دشمن، پنجساله بودند. در ده ساله ی ابتدای بعثت پیامبر (ص)، مشرکین بیش از نود جنگ بر پیامبر تحمیل کردند. حضرت فاطمه (س) دوری همسر و داغ بستگان را تحمل میکردند.
خلاصه آنکه تفسیر همه مشکلات زندگی حضرت زهرا (س) را میتوان با این بخش از زیارتنامه آن حضرت تبیین نمود. «یَا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَکِ الَّذِی خَلَقَکِ قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَکِ فَوَجَدَکِ لِمَا امْتَحَنَکِ بِهِ صَابِرَة؛ . ای کسی که خداوند تو را آفرید و پیش از آفریدنت تو را امتحان کرد و تو را در آنچه امتحان کرد ثابت و صابر یافت.»
پشتیبانی حضرت در جنگ ها
حضرت زهرا (س) حتی سختی پشتیبانی در جنگها را گاهی به دوش میکشیدند. ابن ابی الحدید معتزلی از واقدی نقل کرده که: در هنگام غزوه ی احد، فاطمه زهرا (س) با گروهی از زنان مدینه از خانه خارج شد و به سوی کوه احد به راه افتادند. در این بین چشمش به چهره مجروح پدرش افتاد. پدر را در آغوش گرفت و خون از صورت مبارکش پاک کرد. سپس آبی فراهم نمود و خونهای چهره رسول خدا (ص) را شست و شمشیر او را پاک کرد و آبی به دست آن حضرت داد که بیاشامد، ولی نشد.
حتی در برخی از منابع آمده که حضرت زهرا (س) به همراه ۱۳ تن از زنانِ دیگر مسلمانان، از ابتدا در این غزوه حضور یافتند. و به رزمندگان نان و آب میرساندند و جراحاتشان را پانسمان مینمودند.
حضرت زهرا (س) در سن پنج سالگی با مرگ مادرشان حضرت خدیجه روبرو میشود و در سن هجده سالگی، مرگ پدر را تحمل کردند.
صبر در مشکلات حضرت زهرا (س)
حضرت زهرا (س) در زمان حیات با برکتش کارهای سنگین و طاقتفرسای خانه را انجام میداد. کارهایی از قبیل آسیاب کردن گندم، جارو و نظافت منزل، طبخ غذا، نگهداری از فرزندان خردسال، و…
سخت بودن غیبت پدر خانواده یکطرف، انجام کارهای منزل طرف دیگر، رسیدگی به امور فرزندان خردسال را هم اضافه کنید. تازه حضرت امیر وقتی برمیگشتند خستگی سفر و زخمها و جراحتهای احتمالی را هم در نظر بگیرید. یک زن تا چه حد باید سعه ی صدر و استقامت داشته باشد تا بتواند بین همه ی این کارها را جمع کند. هم کانون زندگی خانوادگی را گرم نگه دارد و هم رابطه ی صحیح خود را با ولی و امام خود حفظ نماید.
حضرت زهرا (سلام الله علیها) نه تنهاخودشان صبر مشکلات داشتند، بلکه این صبر را به گونه ای به دیگران نیز منتقل می نمود. امیرالمؤمنین (ع) دراینباره میفرماید: «وَ لَقَدْ کُنْتُ أَنْظُرُ إِلَیْهَا فَتَنْکَشِفُ عَنِّی الْهُمُومُ وَ الْأَحْزَان؛. هرگاه به چهره ی فاطمه (سلام الله علیها) مینگریستم، تمام غم و اندوهم برطرف میشد.»
فاطمه (س) در زندگی مشترک به دشواریهای سختی مبتلا شد که اگر نبود مقاومت و ایستادگی او، و اگر نبود ظرفیت بالای روحی و تحمل فاطمه (س)، ناگواری های سختی برای او پدید میآمد.
ممکن است کسی سوال کند: چرا باید عزیزترین انسان نزد خدا، در این دنیا این همه سختی و رنج را تحمل بکند؟
جهت ثبت جلسه (جشن و روضه خانگی) و درخواست اعزام سخنران کلیک کنید.