مساله غیبت و ظهور امام زمان (عجل الله تعالی) فقط از زمان امام یازدهم علیه السلام مطرح نشده است. از زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه) و پس از آن ائمه معصومین علیهم السلام در مورد فرهنگ انتظار و تبلیغ آن برای مردم و ورود به این فراز تاریخی تلاش و با گفتوگوها و کلام خود مردم را برای عصر غیبت آماده میکردند.
ائمه معصومین (علیه السلام) از چه راهکارهایی برای آشنایی مردم با عصر غیبت بهره میبردند؟
موضوع غیبت از زمان امام حسن عسگری(علیه السلام) مطرح نشده بلکه در کلام امام علی(علیه السلام) و ائمه(علیه السلام) دیگر تا زمان امام هادی(علیه السلام) و امام حسن عسگری(علیه السلام) مطرح بوده است. عملا با کلام اهل بیت(علیه السلام) مردم توانستند عصر غیبت را به صورت نسبی تجربه کنند.
البته برخی از ائمه معصومین علیهم السلام به دلیل شرایط گاهی در بند بودند، به طور مثال امام موسی بن جعفر(علیه السلام) سالها در زندان بودند، حتی امامان عسگریین(علیه السلام) بخش عمدهای از زندگی خود را در مجموعهای نظامی در سامرا گذراندند، بنابراین اهل بیت(علیه السلام) از ابتدا با کار عینی و عملی تا زمان امام عصر(عجل الله تعالی) شیعه را برای عصر غیبت آماده فرمودند. در واقع می توان گفت که اهل بیت(علیه السلام) در گفتوگوها و کلام خود مردم را برای عصر غیبت آماده میکردند.
یکی از راهکارهای بسیار هوشمندانه امامین عسگریین علیهما السلام جهت تبلیغ و تبیین موضوع غیبت حضرت مهدی ععجل الله تعالی فرجه الشریف راهاندازی شبکه وکلا بود که از این طریق مردم سوالات خود را از نایبان امام اما زمان (علیه السلام) بپرسند تا با غیبت امام زمان(عجل الله تعالی) بیشتر آشنا شوند که این نایبان به نامهای «عثمان بن سعید، ابوجعفر محمد، ابوالقاسم حسین بن روح و ابوالحسن علی بن محمد سمری» بودند که ماموریت آنها هدایت مردم و معرفی امام زمان(عجل الله تعالی) بود.
در اصل زندگی امام هادی و امام حسن عسکری (علیه السلام) به دور از دسترس مردم و در یک محیط نظامی و غیبت بود، اما با این وجود با سیستم وکالتی که ایجاد کردند و با نمایندگان خود شیعه را برای پذیرفتن امر غیبت و آماده شدن برای این عصر آگاه کردند.
وظیفه ما در عصر غیبت شناخت امام زمان (عجل الله تعالی) است
وظایف مردم امروز برای آمادهسازی امر ظهور باید گفت که آنچه به ما اعلام شده و جزء وظایف ما به شمار میرود این است که امام عصر خود را بشناسیم و حتی در روایات ائمه معصومین علیهم السلام آمده است «هرکسی امام عصر خود را نشناسد و از دنیا برود به مرگ جاهلیت مرده است»، بنابراین باید تکلیف خود را با موضوع غیبت امام زمان (عجل الله تعالی) مشخص کنیم.
اهل بیت(علیه السلام) موعود الهی و پیامبر اکرم(صلی الله علیه) هستند، در مورد موضوع غیبت نیز رسول اکرم(صلی الله علیه) فرمودند «اگر یک روز از دنیا باقی مانده باشد خداوند آنقدر آن روز را طولانی خواهد کرد تا ظهور رخ دهد و دنیا پر از عدل و داد شود»، پس شناختحضرت مهدی (عجل الله تعالی) شناخت درست از جهان و حرکت به سمت مسیر درست است.
اینکه توصیه شده است که هر روز دعای عهد قرائت شود، نوعی بیعت با امام عصر (عجل الله تعالی) است، باید به گونه ای زندگی کنیم که هر روز وقت اندکی برای شناخت معارف امام زمان (عجل الله تعالی) و فرهنگ مهدویت داشته باشیم تا به این ترتیب خود را برای ظهور و زیستن تحت لوای حکومت آن مصلح جهانی و حرکت در مسیر عدالت و عبودیت پروردگار آماده کنیم.
منبع : سایت ایسنا