دنبال کردن خط فکری رسول الله صلوات الله علیه با تاسی به حضرت علی اکبر علیه السلام
گفتاری از : آیت الله احمد شیخ بهائی
برای شناخت یک شخصیت لازم نیست تمام جزئیات زندگی او را اطلاع داشته باشیم بلکه گاهی اوقات یک جمله برای شناخت شخصیت یک فرد کافی است.
امام حسین علیهالسلام روز عاشورا درباره حضرت علی اکبر فرمودند” کسی که از همه مردم شباهتش در چهره، اخلاق، منطق و سخن به پیغمبر صلوات الله علیه بیشتر است” و این یعنی ملاک محبوبیت و ملاک ارزش حضرت علی اکبر علیهالسلام در شباهتش به رسول خدا است لذا جوانی که میخواهد پیرو حضرت علی اکبر علیهالسلام و جوان نمونه باشد باید شباهتش را در اخلاق به رسول خدا بیشتر کند که خدا در مورد پیامبر اکرم صلوات الله علیه فرمود ” تو اخلاق عظیم و بزرگی داری”.
همچنین سخن پیامبر صلوات الله علیه گیراترین و زیباترین سخن است لذا خدا پیغمبر صلوات الله علیه را به عنوان الگو و اسوه برای همه معرفی کرده است پس خصوصیت حضرت علی اکبر علیهالسلام شباهت او به رسول خدا است لذا جوانان ما هم باید این کار را بکنند، مخصوصا در ماه شعبان که ماه رسول خدا است که پیغمبر اکرم صلوات الله علیه این ماه را با روزه گرفتن در روز و نماز در شب احترام میکرد ما هم از خدا میخواهیم تا همین راه را ادامه دهیم؛ یعنی دنبال خط فکری پیغمبر اکرم صلوات الله علیه باشیم.
پیغمبر اکرم صلوات الله علیه برای اجرای عدالت، مبارزه با مستکبرین و ترویج فرهنگ اسلامی از خانه و زندگی خود هجرت کرد و عمر خود را در جهاد گذراند و در برخورد با محرومین بسیار ملایم و با مدارا بود و به آن ها رسیدگی میکرد و در برخورد با ستمگران یک لحظه از پا نمینشست لذا این ها مختصات پیغمبر اکرم صلوات الله علیه است که جوانان ما هر چه قدر خود را به پیغمبر اکرم صلوات الله علیه شبیه تر کنند شباهتشان به حضرت علی اکبر علیه السلام بیشتر می شود.
از دیگر ویژگی های شخصیت حضرت علی اکبر علیه السلام احترامی است که به پدر بزرگوارشان امام حسین علیه السلام قائل هستند که حتی در مسیر آمدن به سمت کربلا، اسب حضرت علی اکبر علیه السلام یک سر و گردن از اسب امام حسین علیه السلام عقب تر بود یعنی حتی در این حد هم رعایت حرمت پدر را داشت و این خود برای جوانان ما علامت است که حضرت علی اکبر علیه السلام چقدر حرمت پدر و مادر را نگه می دارند.
گرچه نگهداشتن حرمت پدر و مادر برای جوانان سخت است زیرا از دو نسل بوده و جوانان متعلق به نسل جدید و با دو زبان و دو فرهنگ هستند اما حرمت نگه داشتن یک خصوصیت و خصلت حضرت علی اکبر علیه السلام است.
جهاد و مبارزه از دیگر خصلتهای حضرت علی اکبر علیه السلام است که جوانان میتوانند الگو قرار دهند، در مبارزه و جهاد، حضرت علی اکبر علیه السلام به قدری همت بالایی دارد که یک تنه 200 نفر از لشکر دشمن را به خاک میاندازد و این قدرت جسمی و رزمی حضرت علی اکبر علیه السلام را نشان می دهد.
خصلت های یک جوانمرد اسلامی
مجموعه این خصلت ها از جمله توان جسمی، ادب و اخلاق، الگوگیری از شخصیت رسول خدا مواردی است که اگر در یک جوان جمع شود او را به یک جوان پاک، پاکدست، عدالت خواه، مجاهد، اهل کارهای جهادی، اهل تلاش در تحصیل، تلاش در پیدا کردن سبک زندگی اسلامی، تلاش در ارتباط با خدا و اهل مناجات شدن، تبدیل می کند.
شناخت شخصیت حضرت علی اکبر علیه السلام چه تاثیری برای جوانان امروز دارد؟ جوان امروز ما الان در فضای بسیار ویژهای زندگی میکند؛ یعنی از یک طرف خواسته ها و انرژی درونی خودش است که باید شکوفا شود لذا باید تحصیل کند و تا میتواند سطح علمی خود را بالا ببرد که حاصل این تلاش علمی را در شرکتهای دانش بنیان و در حرکت نهضت نرم افزاری و تولید علم در کشور می بینیم که میلیون ها جوان در این مسیر هستند.
از طرف دیگر این جوان باید روحیه جهادی را در خود تقویت کند که نمونه آن را در حرکتها و اردوهای جهادی جوانان اعم از طلبه و دانشجو میبینیم که در اردوهای جهادی در خدمت رسانی به مناطق محروم، در بحث راهیان نور، راهپیمایی اربعین، کمک رسانی به مردم سیل زده و زلزله زده و الان هم همکاری با مدافعان سلامت در صحنه نبرد با ویروس از جمله کارهای جهادی است و جوانان در میدان هستند.
همچنین از طرف دیگر در صحنه تشکیل زندگی، ازدواج، فرزندآوری و در جهاد فرزندآوری جوانان میتوانند پیشتاز باشند و باید این سدها و بت هایی که در مقابل ازدواج و فرزندآوری صف کشیدهاند و نمیگذارند این دو (ازدواج و فرزندآوری) محقق شوند را بشکنند و تلاش خود را در این زمینه نیز نشان دهند.
جوانان در مسئله تعاون و یاری یکدیگر، همکاری و همفکری و در بحث تفکر عدالت خواهی خارج از مرزها باشند یعنی جوانان ما باید مجموعه ای از نیروهای بدون مرز تشکیل دهند و فریادرس همه مظلومین عالم باشند همانطور که شهید سردار حاج قاسم سلیمانی در مسئله کمک رسانی به ملت های مظلوم روز و شب نمی شناخت و این جوانان بودند که همپا و همراه ایشان در همه جبهه ها برای نجات مردم در سطح جهان تلاش می کردند.
یک جوان باید چنین خصلت هایی را در خود ایجاد کند و راهکار آن هم این است که اهل مطالعه باشد پس خواندن شرح حال شهدا، رزمندگان و ایثارگران انگیزه را در انسان ایجاد میکند و انسان میبیند که در زمان ما همچنین افرادی وجود و حضور دارند که اینگونه کار میکنند لذا اگر جوان امروز ما دنبال این قصه برود می تواند موفق باشد.
نبرد دیگری هم در صحنه عقیده است اینکه بمباران تبلیغات دشمن علیه دین، اسلام، عبادات اسلامی، قرآن و اهل بیت علیه السلام است و دائماً در فضای مجازی نفرت، خود تحقیری، یاس و ناامیدی و بی دینی ترویج می شود لذا بنیه های اعتقادی جوان باید آن قدر محکم باشد تا بتواند خود را در مقابل این گرداب ها سالم حفظ و نگه دارد و بتواند از فرهنگ و عقیده خود دفاع کند.
وی در خصوص نقش و وظیفه جوانان امروز در جامعه، متذکر شد: جوانان امروز مسئولیت های فراوانی دارند و می توانند نقش های فراوانی بیافرینند؛ در مشکلات اقتصادی می توانند در بحث تولید وارد شوند و با توجه به تخصص، توان و انرژی که دارند می توانند در بخش های مختلف آموزش ببینند و وارد کار شوند.
با توجه به اینکه امسال که سال جهش تولید است، کارهای مختلف تولیدی را می توانند در بخش های کشاورزی، دامپروری، خدمات، صنایع و کسب و کارهای نوین به صورت فردی و گروهی وارد شوند و چون جوان هستند و قدرت ابتکار دارند از خود ابتکار به خرج دهند و وارد این میدان ها شوند.
در مسئله کمک رسانی گروه هایی تشکیل بدهند و به کسانی که مخصوصاً در این بحث آسیب دیده اند، کمک رسانی کنند و همچنین در کارهای خدماتی می توانند کمک کنند و در راه اندازی گروه های علمی در رشته های مختلف در بحث کتابخوانی و در بحث آموزش های مختلفی که می توانند ارائه دهند هم می توانند فعال باشند.
در مسائل اجتماعی و سیاسی اهل تحصیل باشند و بتوانند دوست و دشمن را تشخیص دهند و از ساده انگاری مسائل بپرهیزند و بصیرت داشته باشند و همچنین در مسئله انقلاب و دفاع از اسلام و انقلاب کار کنند و فعال باشند و در بخش های مختلف آن هایی که اهل تحصیل هستند می توانند تحصیل کنند و به مراحل بالای علمی برسند.
اهل قناعت در زندگی و به دنبال تشکیل خانواده باشند و همچنین در بحث جهاد و مبارزه با دشمنان آماده باشند و در طرح های بسیج و مردمی همراهی کنند و با اسلام شناسان مورد اعتماد ارتباط داشته باشند تا شبهات و مسائل خود را با آن ها حل کنند و دنبال پیدا کردن یک نظام فکری صحیح باشند.
در بحث رهبری و ولایت، به سخنان مقام معظم رهبری اهمیت دهند و حرف ها و اندیشه های این بزرگوار را به عنوان دوای دردهای امروز جامعه دنبال کرده و مطالبات ایشان را عملی کنند که این کارها را می توانند به شکل تعاونی و سمن ها انجام دهند.
همچنین جوانان در فضای مجازی، تولید محتوا و تولید کارهای هنری فعال باشند و همچنین کسانی که می توانند در صحنه جهانی بدرخشند اقدام کنند.
با وجود انقلاب اسلامی زمینه فراوانی برای همه این کارها و فعالیت ها وجود دارد و از طرفی دشمن هم فراوان داریم لذا باید کار و در این مسیر توکل بر خدا کرد و آستین های همت را بالا زد و وارد عمل شد.
منبع: خبرگزاری شبستان