در مجله فرهنگی دینی ثاقب شاکیان در قیامت را در حدیثی از پیامبر أعظم صلوات الله علیه می خوانید:
در قیامت شاکیانی هستند که از انسان شکایت میکنند: رسول خدا صلی الله علیه و آله در روز قیامت نزد خداوند شکایت میکند و میگوید:
«وَقَالَ الرَّسُولُ یَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً»؛
و پیامبر عرضه داشت: پروردگارا! قوم من قرآن را رها کردند»[۱]
شرح حدیث :
این شکایت پیامبر صلی الله علیه و آله امروز نیز هم چنان ادامه دارد، که این قرآن را به دست فراموشی سپردند، قرآنی که عامل پیروزی و حرکت و ترقّی است، قرآنی که برنامه زندگی در آن وجود دارد؛ این قرآن را رها ساختند و دست گدایی به سوی دیگران دراز کردند و قرآن در میان آنها به صورت یک کتاب تشریفاتی درآمده است؛ تنها الفاظش را با صدای جالب از دستگاههای فرستنده پخش میکنند، و برای افتتاح خانه نو و یا حفظ مسافر و شفای بیماران و حدّاکثر برای تلاوت به عنوان ثواب از آن استفاده میکنند.
نقل شده است که ناپلئون در مورد مسلمانان تحقیق میکند و میپرسد: مرکز علمی مسلمین کجاست؟ مصر را معرّفی کردند، او پس از ورود به مصر با مترجم عرب به کتابخانه آن شهر وارد شد و گفت: یکی از این کتابها را برای من بخوان. او دست برد یکی را برداشت دید قرآن است، باز کرد و این آیه آمد: «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ یَهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ»؛ این قرآن، به راهی که استوارترین راههاست، هدایت میکند».[۲]
مترجم آیه را برای ناپلئون ترجمه کرد، پس از آن ناپلئون چند روز پشت سرهم میآمد و آیاتی از قرآن را برایش قرائت و ترجمه میکردند؛ بعد از آن ناپلئون دو جمله گفت:
الف) اگر مسلمانان از دستور جامع این کتاب استفاده کنند ذلّت نخواهند دید.
ب) تازمانی که این قرآن بین مسلمین حکومت میکند، مسلمانان تسلیم ما نخواهند شد، مگر اینکه بین آنها و این قرآن جدایی بیفکنیم.
یکی دیگر از شاکیان در روز قیامت قرآن است. امام صادق علیه السلام میفرماید: «ثَلاثَةٌ یَشْکونَ إلَی اللَّهِ عَزَّوجَلّ: مَسْجدٌ خَرابٌ لا یُصَلّی فیه أهلُهُ، وَ عالِمٌ بَیْنَ جُهّالٍ، وَمُصْحَفٌ مُعَلَّقٌ قَدْ وَقَعَ عَلَیهِ غُبارٌ، لا یُقْرَءُ فِیه ؛ سه چیز نزد خدا شکایت میکنند:
مسجدی که خراب شده و در آن نماز خوانده نمیشود، عالمی که در بین مردم قرار دارد و از او بهره نمیبرند، و قرآنی که غبار روی آن را گرفته و خوانده نمیشود».[۳]
پی نوشت ها:
[۱]فرقان، آیه ۳۰.
[۲]اسراء، آیه ۹.
[۳]خصال صدوق، ص ۱۴۲؛ اصول کافی، ج ۴، ص ۴۱۷.