بررسی روایت نظافت و بهداشت در کلام امام رضا (علیه السلام) را میخوانیم:
امام رضا(علیه السلام):
اِنّ اللّه – تبارک و تعالى -… یُبغِضُ البُؤسَ والتَّباؤُسَ، و انّ اللّهَ- عزّوجلّ – یُبِغضُ مِن الرجالِ القاذورةَ… فقه الرضاع / ۳۵۴.
خداوند متعال بیچارگى و بیچاره نمایى را دشمن مىدارد، و خداى بزرگ مردم ژولیده و کثیف را دشمن مىدارد…
بهداشت و نظافت، در نظر امام اهمیتى ویژه دارد، و کثیفى و پلیدى نکوهیده و زشت و موجب خشم الهى است. شستشوى بدن – که زمینه اصلى پاکیزگى است- در حدّ بالایى در آموزشهاى رضوى(علیه السلام) آمده است؛ یعنى شستشو و حمام رفتن روز در میان.
امام رضا(علیه السلام) : الحمّامُ یَومٌ و یَومُ لا...
حمام (و شستشو) روز در میان…
با توجه به مشکلات زندگىهاى گذشته، و کمبود آب، و نبود وسائل بهره بردارى از آبهاى زیرزمینى و سدها و موتورهاى پمپاژ، مطرح ساختن حمام رفتن روز در میان از اهمیت بسزایى برخوردار است. در آن دوران، و وضعیت جغرافیایى عربستان، تأکید به رعایت بهداشت و شستشو به صورت یادشده، اهمیت و لزوم آن را براى همه و همیشه روشن مىسازد. بسیارى از احکام اسلام براى نظافت و بهداشت است، چون وضو و غسل و غسل جمعه و… در عین حال که این شستشوها آثار معنوى نیز در بردارد. در قرآن کریم بارها طهارت و پاکیزگى مطرح گشته، و آب طهور و پاک کننده معرفى شده است.
… و اَنزلنا من السماء ماءً طَهوراً …
… از آسمان آبى پاکیزه فرو فرستادیم…
در سراسر تعالیم اسلام بر پاکیزگى و رعایت مسائل بهداشتى تأکید شده است، به گونهاى که مىتواند موضوع کتابى گردد.
پیامبر(صلی الله علیه) : به روایت امام صادق(علیه السلام) : أبصَرَ رسولُ اللّه(صلی الله علیه) رَجلاً شَعِثاً شَعرُ رَأسِه، وَ سِخَةً ثِیابُه، سَیِّئةً حالُه. فقال رسولُ اللّه(صلی الله علیه) : مِن الدینِ المُتعَةُ واِظهارُ النّعمةِ.
پیامبر اکرم(صلی الله علیه) مردى ژولیده را دید که لباسهایش کثیف و بدمنظره (و چندش آور) بود، فرمود: بهره بردارى از مواهب الهى و آشکار ساختن نعمتها بخشى از دیندارى است.